Reklama

Reklama

[REC] 4: Apokalypsa

(festivalový názov)
  • Česko REC 4: Apokalypsa (viac)
Trailer 1

Další z řady úspěšné hororové série REC. Mladá reportérka je zachráněna z budovy a odvezena do ropného tankeru, který je třeba prozkoumat. Nikdo však neví, že sebou nese tajemný, démonický virus... (TV Horor Film)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (201)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Reportérku Angelu Vidal zachráni z domu množstva nainfikovaných ľudí skupinka vycvičených vojakov. Tí ju následne odvážajú do útrob obrovského tankeru. Nikto z cestujúcich vrátane lekárov či ochranky však netuší, že mladá žena už dávno nie je tým čím bývalá. Vďaka krátkej úvodnej scéne štvorka ľahko nadväzuje na prvé dva príbehy. Čo sa zombie subžánru týka, niet sa na čo sťažovať. Akonáhle sa na scéne objavuje prvý krvilačný "zmrd", nejeden milovník hororu si príde na svoje. Masky v kombinácii s gore sú proste na parádu! Niet pochýb o tom, že sa z pohľadu týchto prvkov jedná o kvalitatívny nad priemer. Ďalej musím vyzdvihnúť pomerne rýchly spád vďaka ktorému sa divák nenudí. Bohužiaľ, atmosféru ako pri prvých dvoch častiach sa nastoliť nepodarilo (no to snáď ani nikto nemôže očakávať). Záver síce len s malým prekvapením, bez neočakávaného rozuzlenie, no zato s jasným posolstvom - nežerte ryby! - 65%. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Apokalypsa (Apokalypsu má diel žiaľ iba v názve) sa po suchom a nepríliš vydarenom genesise snaží vrátiť k pôvodným koreňom brilantných prvých dvoch dielov, žiaľ, nejde jej to tak ako by si želala a ostáva iba priemernou zombie rutinou, pokus o veľkolepé zakončenie série skončilo naozaj iba pri pokuse. Balagueró, ani Plaza NEPOCHOPILI čo robilo prvé dva diely tak skvelými a nie - nebolo to len strieľanie do nemŕtvych. (Séria RECu kvalitatívne kolíše presne ako Shrek :-) Komentár v podstate platí na série obe) ()

Reklama

maddy 

všetky recenzie používateľa

Hotová apokalypsa ako inak nazvať film, na ktorý som čakal vyše dva roky a nakoniec dopadol takto?! Je to zvláštne, pretože práve Balaguera som považoval (vzhľadom na jeho predošlú tvorbu) za stávku na istotu a za toho ktorý dá zabudnúť na chabý „komediálny“ Rec 3: Genesis. Bohužiaľ, stalo sa nečakané a Apocalypse je ešte o malý kúsok horší prírastok ako zbytočná tretia časť od Plaza. Pretože tam kde bol aj ten Genesis aspoň kúsok zábavný (pokiaľ sa človek odpútal od toho, že je to Rec) a mal minimálne jednu ikonickú scénu (nevesta s motorovou pílou) nemá Apocalypse vôbec nič. Do deja síce vráti postavu Angely z prvých dvoch filmov, ale samotný príbeh takmer nijako nerozvíja a ak aj áno tak pomerne dementne. Z uzavretej budovy presúva dej do pútavého prostredia tankeru, ale ani to v podstate nemá absolútne žiadnu úlohu, nakoľko celé je to natočené bez jediného nápadu, bez jediného momentu napätia pri naháňačkách so zombies (pardon, v prípade RECu skôr s fanatickými veriacimi), nemá to kúsok atmosféry, je to zdĺhavé, ukecané (prvých 40 minút je úplne zbytočných) a hlavne nehorázne neprehľadne natočené. Film síce opäť po vzore Genesis upustil od found footage formy, čo nemám najmenší problém akceptovať, ale v skutočnosti tu je toho vidieť ešte menej ako keby dianie točili priamo aktéri príbehu. Neviem, či kameraman trpel pokročilým štádiom Parkinsona alebo Balagueró to skutočne zamýšľal takto natočiť (asi skôr to druhé), no celé je to až tak neuveriteľne roztrasené. Vo výsledku som snáď ani nepostrehol ako vyzerali masky nakazených/posadnutých, keďže na ne nebol ani jeden statický záber. Pár momentov síce poteší, napríklad záverečný útek v daždi, ale to sú doslovne sekundy. A ten záver s digitálnou rybou, to už radšej pomlčím, lebo by som musel byť zlý, veľmi zlý. Na Apocalypse som sa skutočne tešil, no najlepšie bude túto sériu ukončiť, pretože je veľmi smutné vidieť kam môže až klesnúť. Chápal by som to v prípade, ak by sa jednalo o lacné videopokračovania, ale v rukách tých istých tvorcov ktorí stáli pri jej zrode? Veď prvý REC bol priam geniálny horor! Ako sme sa vlastne dopracovali až ku Apocalypse? Nič, nič, nič, len nudná rutina bez nápadu, pri ktorej ani raz necítiť napätie, adrenalín, strach alebo čokoľvek okrem tej nudy. Dve hviezdičky za to, že to je REC (chabé zdôvodnenie, ale spomienka na svetlé momenty tejto série mi bránia byť ešte prísnejší), no nič to nemení na fakte, že sa jedná o najslabší článok série a päťku už skutočne nikdy netočiť, ani vo dvojici Balagueró + Plaza. Po ich chabých sólo príspevkoch do série neverím už ani jednému. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Flipnic 

všetky recenzie používateľa

Vidět to v BLUray verzi, asi by to byl zcela odlišnej zážitek kvůli těm scénám soubojů se vzteklýma zombíkama, ale i tak jsem přesvědčenej, že bych nehodnotil výš ... Režisér se veze na přeceňovaném úspěchu prvního dílu a místo na atmosféru, souboje se zombies, budování nejistoty a aspoň nějaké bližší souznění s hrdiny filmu, se soustředí na dialogy ... Samozřejmě nejen kokot RedAK ovládá španělštinu, na rozdíl od něj se tím tady nepotřebuju infantilně chlubit. Koukal sem na čas stopáže a skutečných 45 minut se na lacině působící lodi nestalo nic, jen se kecalo a kecalo, ale naprosto o ničem!! Těch 45 min, kdybyste si vystřihli, tak to na filmu vůbec nic nezmění ... Takže nuda. Pak se rozjede sice docela slušný peklo, kdy se začně posádka lodi řezat se zombíkama, ale na nějaký GORE scény zapomeňte ... Jsou zde asi dva záběry prokousnutí krku, jakási strunová sekačka jednou v akci, protože podruhý ji asi kvůli malýmu rozpočtu už prostě nedokážou nahodit, a to je všechno... Pokud už někdo upadne do spárů běsnících nakažených, kamera jde bokem, nebo se raději úplně vypne a raději sleduje další nezáživný dialog naprosto nedůležitých postav ... Co je špičkově provedeno, tak masky zombíků a jejich xichty, to je fakt na jedničku s hvězdičkou. Ale to je tak všechno. Prvnímu dílu jsem udělil krásné 3 ***, byl tajemný, byl nový, byl to "FOUND FOOTAGE" <-- což tohle není !!!! (další obrovská chyba, ta loď k tomu vyloženě vybízela ... ), měl atmosféru, kterou budoval, byl temný a tajemný. Zde práce s temnotou, stíny, klaustrofobií atd. naprosto chybí ... Vlastně zde chybí cokoliv, co by zde mohlo být a nebylo... a protože nebylo, tak se mi to nelíbilo a hlavně mne to nudilo. Celá série jde evidentně do kopru postupně co díl to další díl ... Neoblíbená "trojka" je proti tomuto skvost!! Film jsem shlídl spíš z pohnutek osobní povinnosti, abych předehnal v komentáři a hodnocení "sofistikovanýho" kokota J*A*S*M*A a utvrdil se v tom, že přece jen do toho stáda oveček, čekající na tohle rok jako etiopani na déšť z nebes, skutečně nepatřím ... 2/5 a to ještě z milosti ... ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Po sračkózní trojce jsem tak fajnové pokračování nečekal. Sice se to už vykašlalo na found footage formát, vlastně to už nebyl ani tak horor, jako spíš survival vyvražďovačka, ale v rámci svého žánru velmi dobře zmáknutá a vizuálně velice líbivá. Dějově se to ale už moc nerozvíjí a nejspíš je to i dobře vzhledem k tomu, že scénář byl nejspíš díl od dílu vymýšlen za pochodu. ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (8)

  • Natáčanie filmu trvalo 8 mesiacov, strih 3 mesiace. (Crybaby)
  • Tristana Medeiros (Javier Botet), posadnuté dievča, ktoré začalo nákazu, je jediná postava, ktorá sa objavila vo všetkým štyroch dieloch série. (Crybaby)

Reklama

Reklama