Reklama

Reklama

Superman

Trailer 1

Superman je nadčlovek, ktorý lieta nad krajinou v neodmysliteľnom úbore a bojuje proti zlu. Film nám vykresľuje jeho príchod z planety Kryptón, mladosť a nakoniec aj dobrodružstvá v Metropolise... (TV Dajto)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (372)

classic 

všetky recenzie používateľa

Superman” s prepožičaním tváre americkým hercom s mimoriadne pohnutým osudomChristopherom Reeveom, sa vôbec po prvýkrát objaví až v 14. kapitole, to jest zhruba v 50. minúte stopáže filmu, ktorý má celkovo niečo nad dve a štvrť hodiny, tým chcem najmä podtrhnúť to, že dianie predtým dokumentuje i→ prítomnosť BRANDA, ktorý sa na úvod zdržal na »striebornom plátne« len okolo 20 minút, a tak medzi tým dominuje predovšetkým situácia na Zemi, na ktorej snáď priamo do náruče Jonathanovi a Marthe Kentovým, „pristálnadčlovek s nadľudskými schopnosťami, a to až z Kryptonu, vzdialeného niekoľko galaxií od v poradí tretej planéty slnečnej sústavy, pričom na margo ešte dodávam, že jeho otec Jor-El, vzhľadom na to, čo má neodvratne nastať, naposledy chytí osud za pačesy, čím v podstate priamo zachráni(l) život svojmu jedinému synovi Kal-Elovi, ktorého rýchlo umiestni(l) do záchranného modulu so zastávkou až v "Smallville" v Kansase, ako už konkrétne 3-ročný chlapec, ktorý sa takmer (i)hneď ukáže, čo je vlastne zač... ? Po dovŕšení veku dospelosti, teraz premenovaný, ako Clark Kent, zrazu zisťuje, že musí odtiaľto navždy odísť, keď jeho najbližšou stanicou, bude tá v "Metropolise" , ktorý je totižto preoblečeným New Yorkom, kde zároveň sídli aj redakcia Daily Planet, kam prichádza pracovať, už ako reportér v dioptrických okuliaroch, kde taktiež spoznáva nielen šéfa Perryho Whitea, či povedzme aj mladého, "profesionálneho" fotografa Jimmyho Olsena, no hlavne i kolegyňu Lois Laneovú, do ktorej sa rýchlosťou svetla zamiluje až po uši, ale nakoľko je veľký suchár, musí častejšie používať svoj nadštandardný kostým, ktorým si ju neustále získa(va), iným zase rovnako pomáha → vykonávať dobré skutky všade navôkol, kde ich skrátka treba, no súčasne tiež k sebe priťahuje aj veľkú pozornosť od vedeckého géniusa a podnikateľa → Lexa Luthora, ktorý sa onedlho stáva jeho najväčším nepriateľom... A problémy s tým spojené, ako to tak už tradične býva, nenechajú na seba dlho čakať. / Na snímku je najviac pozitívne asi to, že absolútne nenecháva nikoho chladným, aspoň mňa určite nie, i keď je scenár úplne prostý, na druhej strane "ohúri" jeho technická stránka, ktorá je na dobu svojho vzniku, vskutku na veľmi vysokej úrovni. Má slušnú strihovú skladbu, a to ani nehovoriac o bombastickej kamere Geoffreyho Unswortha, ktorý sa podieľal trebárs na Kubrickovej Vesmírnej Odysey. A možno aj kvôli nemu vyzerá film stále dobre. A na samý záver ešte doplním, že som sa málokedy nudil, čiže skoro 2 a pol hoďky mi ubehli ako voda. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tohle neni nic jinyho nez naivni pohadka, ale je to klasika a nejlepsi Superman. Ze zacatku to je vinou naprosto strasnejch triku silene neprehledny, ale to se srovna kdyz je uz Superman na zemi. Jako malej jeste nic moc nedela takze celkem nuda, ale pak se dostane do mesta a natahne si kostym. Od ty doby to je na 5*. Skoda, ze uplyne zhruba hodina a pul nez vleze Superman do kostymu. Gene Hackman je super zaporak a kdyz se kolem neho mota jeho vymastenej sluha tak to nema chybu. Samozrejme se film nevyhnul spouste nelogicnosti (kde vzal Superman oblek, jak prisel Luthor na ten figl z kryptonitem atd.). I kdyz jsem se spis smal ty strasny naivite tak ma tenhle film sve kouzlo a 4* si zaslouzi. ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Mám rád Supermana, ale filmoví elasťáci s S-kom na hrudi ma chytili, až keď sa Kal-El naučil nosiť slipy v Man of Steel. Efekty samozrejme zostarli a dosť, čo je škoda. Nie je to kult ako Star Wars na ktorý sa to pozerať v pohode bez toho, aby ste sa nad tými efektami nepozastavili. Film, ale nie je o efektoch, len spomínam, že s tejto stránky si ma film nezískal. A nebavil ma vlastne ani prvú trištvrte hodinu. Začal ma baviť, až keď prišiel na scénu Christopher Reeve, ktorý sa mi v roli Supermana dosť ľúbil, ale inak ma vedľajšej postavy (Luthor, Lois) takmer vôbec nebavili. Prišlo mi to niekedy zbytočne dlhé, malo záživne, či strhujúce. Verím, že v sedemdesiatom ôsmom to musela byť bomba a určite by to bol film, do ktorého by som sa zamiloval. Škoda, že som to nestihol, teraz to už oceniť neviem. 55% - 3* ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Stačí výkřik "Děkujeme, Supermane!" a malému klukovi ve mě běhá mráz po zádech a tetelí se blahem. O scénách jako je pád Lois Lane z havarované helikoptéry nebo zoufalstvím šílený Superman letící obrátit směr otáčení Země a tím i tok času ani nemluvím.... Film, který si ze sebe umí vystřelit, ale zároveň udělal tlustou čáru za lacinými a infantilními komiksovkami a la šedesátkový Batman a od kterého se odpíchly všechny další velkorozpočtové komiksárny beroucí své hrdiny aspoň trochu vážně. Superepický příběh, superepická hudba, superakční scény, proměnlivá úroveň triků, nadhled a definitivně super obsazení a herecké výkony, hlavně Reeves a Kidder. A ultimátní romantika. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Výtečný Josef Somr perfektně vystihl základní rysy Hackmanova hlasového projevu. Škoda, že ho nedaboval častěji, minimálně tam, kde ho daboval naprosto nevhodný Haničinec. Asi bych měla zmínit něco i k filmu. Ale ono není moc co. Z dnešního pohledu velmi nepoužitelné triky, pravda, ony byly špatné již v době vzniku, což by dokázal nejen Karel Zeman, ale již otec triku Méliès. Příběh sám je očekávatelně prostinký, až slaboduchý, což by nebylo na škodu, kdyby Reeve nebyl tak extrémně nesympatický, nebo zahynul při přistání na Zemi. Hodnotit účast Branda, která nemá příliš daleko ke cameu, mi přijde poněkud nevhodné. Takže jen dodám, že Luthor je spolu s Fantomasem nejsympatičtějším filmovým zloduchem. Americký zlosyn na rozdíl od toho francouzského docela svěže hláškuje. ()

Galéria (189)

Zaujímavosti (93)

  • Režisér počas celého natáčania nevedel s akým rozpočtom disponuje, ani koľko času vlastne má. (youtoo18)

Súvisiace novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (viac)

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (viac)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (viac)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (viac)

Reklama

Reklama